Leerlingzorg

De Meidoorn stelt zich als openbare basisschool open voor kinderen die een speciale onderwijsbehoefte hebben. Wij vinden het belangrijk om hierin onze verantwoording te nemen door vorm te geven aan Passend en Inclusief Onderwijs. Werken met kinderen die een speciale onderwijsbehoefte hebben past in onze visie op onderwijs.

Trots op onze zorgstructuur

De leerlingzorg wordt gecoördineerd door onze Intern Begeleider (IB-er).Samen met de leerkrachten wordt deze zorg zoveel mogelijk in de groep gegeven. Dat geldt voor kinderen waarbij de ontwikkeling langzamer of anders verloopt, maar zeker voor kinderen die meer- of hoogbegaafd zijn. Hiervoor gebruiken wij Denksleutels. Daarnaast zijn er groepsoverstijgende werkgroepen die samen met de leerkrachtondersteuner werken. 
Doordat wij veel expertise in huis hebben, kunnen we veel leerlingen maatwerk bieden. Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben omdat ze de leerstof moeilijk vinden, tevens voor de leerlingen die juist extra uitdaging nodig hebben. Hierbij maken wij gebruik van Denksleutels.
Eventueel met ondersteuning van het SamenWerkingsVerband (SWV). 

Intern Begeleider

Voor de 130 leerlingen en hun ouders is de leerlingzorg op de Meidoorn voor drie dagen per week in handen van de Intern Begeleider. Deze zorg kan bestaan uit remedial teaching, sociaal emotionele begeleiding of opvoedingsondersteuning en adviezen voor ouders. 

Logopedist op school

We zijn als school steeds passender en inclusiever aan het werk. We leveren maatwerk aan onze leerlingen. Hierbij zijn wij een samenwerking gestart met de logopediepraktijk in Kerkdriel. Dit betekent dat de logopedist in school onze leerlingen komt begeleiden. Op die manier kunnen we nog beter maatwerk leveren aan onze leerlingen. 

Speciale zorg

Voordat tot plaatsing van leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte wordt overgegaan is er een intake met de directie en de IB-er. We bespreken de hulpvraag van de leerling en hoe wij als school hierin eventueel kunnen ondersteunen. Daarnaast is er overleg met het team van De Meidoorn. Hierbij wordt het protocol leerlingzorg gevolgd.

Denksleutels

Voor leerlingen die juist extra uitdaging nodig hebben bieden wij, onder begeleiding van een van onze leerkrachtondersteuners, Denksleutels aan. Denksleutels zijn sleutels met daarop een vraag of opdracht die kinderen aanzet tot creatief, analytisch en praktisch denken. Bijvoorbeeld de uitvinding sleutel, de wat-als sleutel en de overeenkomst sleutel. Er zijn in totaal 20 denksleutels ontwikkeld met voorbeeldvragen. Naast de 20 denksleutels kun je ook een aantal themasleutels maken. Zo zijn er sleutels gemaakt voor sinterklaas, kerst en lente. Aan leerlingen kun je vertellen dat denksleutels sleutels zijn die we gebruiken om ons denken te openen.

Doelab

Met leerlingen die juist praktisch zijn ingesteld en op een ander niveau uitstromen richting het Voortgezet Onderwijs, maken wij gebruik van het Doelab. Binnen het Doelab wordt er onder begeleiding van een leerkrachtondersteuner gekeken naar praktische zaken die je nodig hebt in het dagelijks leven. Stel je wilt een brievenbus/vogelhuisje of iets dergelijks maken. Wat heb je hiervoor nodig? Waar moet je aan denken? Wat zou dit kosten? Vanaf het moment dat er een project wordt gestart tot het eindresultaat worden de leerlingen stap voor stap meegenomen in het praktische proces. Ze leren omgaan met ruimte, meten en geld. Alleen op een praktische manier. Dit geeft hun stabiele handvatten voor het vervolg in het Voortgezet Onderwijs. 

 

deze website is gerealiseerd door Cloudwise